Foorumi      -> Rekisteröidy tai kirjaudu sisään kirjoittaaksesi foorumiin!
Käyttäjänimi:
Salasana:


Rekisteröidy
Unohditko salasanasi?
Päävalikko -> Juoksulinja ykköselle
Sivu:   | 1 | 2 |
simopekka / 29.08.2013 10:12:24
Olin pitkästä aikaa kenttätuomarina toisessa finaalipelissä. Yksi turvallisuusseikka kiinnitti pelissä huomiota, nimittäin lyöjäjuoksijoiden juoksulinjat ykköselle olivat järjestään kentän puolella. Törmäysten ja turhien loukkaantumisten välttämiseksi tähän tulisi kiinnittää huomiota. Joissakin nuorten sarjoissa käytetään jopa tuplapesiä ykkösellä (toinen pesätyyny laittoman puolla), jotta asia varmasti olisi selvä pelaajille.

Yhdessä tilanteessa ottelussa oli tosin onni onnettomuudessa, että lyöjän juoksulinja oli kentän puolella. Ykköselle tuli korkea heitto, jota ykköspesävahti kurottautui _taakse_ päin ottamaan kiinni - pesävahdinhan tulisi pysyä kentän puolella ja kurottaa vain eteen ylös. Tässä tilanteessa kaksi virhettä kumosivat toisensa, kun lyöjäjuoksija olikin kentän puolella ja näin vain pesävahdin jalka hieman kosketti juoksijaa. Jos juoksija olisi ollut oikealla linjalla, törmäys olisi saattanut olla raju.

SIIS: Lyöjäjuoksijan on pysyttävä laitonlinjan ulkopuolella ja ykköspesämiehen kentän puolella. Tällä pienennetään loukkaantumisriskiä.
Jere / 29.08.2013 14:01:29
Hyvä aihe Simppa!

Toivottavasti tästä syntyy antoisa keskustelu tänne, me ollaan kollektiivisesti niiiin pihalla estämis- ja häirintäsäännöistä.

Löytyykö Simppa jotain sääntökirjasta tukemaan näitä lauseita?

Jukka on ainoa joka ko. tilanteesta tietää potkaisiko Adua tahallaan vai oliko se välttämätöntä tasapainon hakua.
simopekka / 30.08.2013 13:44:35
Juoksijasta on alla oleva sääntö. Pesämiehestä ei ole sääntöä, mutta kentän puolella pysymisen käytäntö on (valmentajien ohjeistus törmäyksen välttämiseksi) seurausta alla olevasta lyöjäjuoksijan säännöstä:

6.05 A batter is out when—

(k) In running the last half of the distance from home base to first base, while the ball is being fielded to first base, he runs outside (to the right of) the three-foot line, or inside (to the left of) the foul line, and in the umpire’s judgment in so doing interferes with the fielder taking the throw at first base, in which case the ball is dead; except that he may run outside (to the right of) the three-foot line or inside (to the left of) the foul line to avoid a fielder attempting to field a batted ball;

Rule 6.05(k) Comment: The lines marking the three-foot lane are a part of that lane and a batter-runner is required to have both feet within the three-foot lane or on the lines marking the lane. The batter-runner is permitted to exit the three-foot lane by means of a step, stride, reach or slide in the immediate vicinity of first base for the sole purpose of touching first base. [Pesään saa siis kuitenkin koskea! ]
Jere / 02.09.2013 08:44:19
No ei tää nyt vielä oo ihan kommenttitulvaa aiheuttanut..

Sääntökirjassa ei siis ole mitään, minkä vuoksi lyöjäjuoksijan tulisi maapallo shortille-tilanteessa juosta laittomalla puolella ja pesävahdin pysyä laillisella.
Leary / 02.09.2013 16:14:57
Quote:

Sääntökirjassa ei siis ole mitään, minkä vuoksi lyöjäjuoksijan tulisi maapallo shortille-tilanteessa juosta laittomalla puolella ja pesävahdin pysyä laillisella.


Onhan tuo minusta ainakin lyöjäjuoksijan osalta ihan selkeä tilanne, kun sen yhdistää hyökkäyksen interference-säännön kanssa. Lyöjäjuoksijan tulee juosta kentän rajaviivan sekä 3-foot-linjan välisellä alueella, jos puolustuksen toiminta niin edellyttää. Tiivistetysti sanoen; jos ykköselle on tulossa peli, pitää juosta linjojen välissä, paitsi jos on väistämässä kenttäpelaajaa joka on kiinniottamassa palloa (huom; kiinniottamassa, ei tägäämässä juoksijaa). Jos ykköselle ei ole peliä tulossa, esim hitin jälkeen, voit tehdä juuri niin leveät banaanit kakkospesälle päin kuin haluat, tai juosta ykkösestä yli vaikka kentän puolella.

Puolustuksen osalta velvoitetta pysyä kentän puolella ei ole missään säännössä kirjattu, mutta vastaavissa tilanteissa pitäisi tulkita obstruction-pykälää:
Quote:

OBSTRUCTION is the act of a fielder who, while not in possession of the ball and not in the act of fielding the ball, impedes the progress of any runner.

Rule 2.00 (Obstruction) Comment: If a fielder is about to receive a thrown ball and if the ball is in flight directly toward and near enough to the fielder so he must occupy his position to receive the
ball he may be considered “in the act of fielding a ball.” It is entirely up to the judgment of the umpire as to whether a fielder is in the act of fielding a ball. After a fielder has made an attempt to field a ball and missed, he can no longer be in the “act of fielding” the ball. For example: an infielder dives at a ground ball and the ball passes him and he continues to lie on the ground and delays the progress of the runner, he very likely has obstructed the runner.


Kyseessä on siis tuomarin tulkinta, oliko kenttäpelaajan tarkoituksena estää juoksijan normaalia etenemistä. Tässä finaalien kyseenalaisessa tilanteessa pitäisi siis tulkita oliko kyseessä normaali "act of fielding the ball". Jos pallo olisi jäänyt pesävahdin räpylään hypyn yhteydessä, ei tilanteessa olisi mielestäni sääntöjen suhteen mitään spekuloitavaa, törmäyksestä huolimatta. Mutta kun pallo lensi katsomon puolelle ja samassa yhteydessä juoksija sai koivilleen, voidaan sääntöjen perusteella tulkita myös estämistuomio. Tuomari nyt varmasti joutuu tilanteessa valmentajien väliseen huutomyrskyyn oli tuomio kumpi tahansa...
Leary / 02.09.2013 16:29:05
Nyt kun alettiin säännöistä jauhamaan, niin lisätäänpä tähän pieni edelliseen asiaan liittymätön yllätys, mikä tuli vastaan pykäliä selatessa.

Quote:

(Rule 8.05) If there is a runner, or runners, it is a balk when:

(b) The pitcher, while touching his plate, feints a throw to first or third base and fails to complete the throw.

(c) The pitcher, while touching his plate, fails to step directly toward a base before throwing to that base.

Rule 8.05(c) Comment: ...It is a balk if, with runners on first and third, the pitcher steps toward third and does not throw, merely to bluff the runner back to third; then seeing the runner on first start for second, turn and step toward and throw to first base.


Tämähän on siis klassinen kikkapuolustus jota on käytetty iät ajat ykkös-kolmostilanteessa, aika harvoin tosin polttamisessa onnistuen. Pykälä on tänä vuonna muuttunut MLB-säännöissä, joita ymmärtääkseni mekin noudatamme. Itse ainakin tällä kaudella käytin tätä klassikkoa useampaan otteeseen ilman balk-tuomioita tai mitään protestointia, joten en taida olla ainoa jolta sääntöuudistus oli mennyt ohi silmien.

Jere / 03.09.2013 10:21:41
"..and in the umpire’s judgment in so doing interferes with the fielder taking the throw at first base"

Minusta tässä puhutaan vaan ja ainoastaan heittäjän häiritsemisestä. Sääntökirjan perusteella koolaisin häirinnäksi vain buntin tai tiputetun K:n jälkeiset pelit kotipesän suunnasta.

Liiri korvat auki palavereissa! Ateenan aloituspaltsussa nimenomaisesti kerroin, että Euroopassa noudatetaan vielä tämä kilpailukausi vanhaa sääntöä 1-3 tilanteissa.
Leary / 04.09.2013 12:44:44
Itse tulkkaisin "...taking the throw AT first base" tarkoittavan palloa vastaanottavaa pelaajaa ykköspesällä.

Käytännössä häirintää on yleensä nuo mainitut heitot kotipesän suunnasta, jotka pamahtavat lyöjä-juoksijan selkään kentän puolelle juostessa. Mielestäni sääntö pätee myös tilanteessa, jossa heitto tulee leveänä 3B-SS-2B sektorilta ja 1B-vahti joutuu kurottamaan vasemmalle ottaakseen pallon kiinni - pysyen kentän puolella mutta aivan rajan vieressä. Siinä jos lyöjä-juoksija kolaa pesävahdin sisäkentän puolella juosten, niin estäminen tuomittakoon ankarimman mukaan.

Ilmeisesti palavereissa voi olla ainoastaan yksi asia auki kerrallaan - kepu tai korvat...
roope / 04.09.2013 19:44:38
Quote:Ilmeisesti palavereissa voi olla ainoastaan yksi asia auki kerrallaan - kepu tai korvat...


OT; Mistä lähtien Timolle olut on maistunut
Jere / 05.09.2013 08:46:32
Kyllä harmittaa olla väärässä.

Sivu:   | 1 | 2 |